Vidigal House by Contaminar Arquitectos

Contaminar Arquitectos designed the Vidigal House for a family in Leiria, Portugal.

contemporary-house-portugal_270215_01

The architect’s description

This single-family house is located on a triangular-like plot, next to a highway that crosses an extensive green area, near the city of Leiria. The house consists of two volumes that intersect as a closed angle, following the shape of the plot. The larger volume has its geometry marked by oblique lines, which rise from the ground.

contemporary-house-portugal_270215_02

contemporary-house-portugal_270215_06

The stairs, at the intersection point, is the generator of this three-floor volume, where different functions are organized: at the lower level is the basement with parking and storage; above are the social areas – the living room on the ground floor and a mezzanine upstairs.

contemporary-house-portugal_270215_09

The other volume is smaller and seems to float in the air. The first-floor level looks like a white box that lays over a concrete block, pigmented in dark gray, which conveys a feeling of lightness.

contemporary-house-portugal_270215_07

The upper floor houses the private area with three bedrooms, and the ground floor contains the kitchen that opens up to a covered outdoor area with functional space.

contemporary-house-portugal_270215_08

The living room is the core of Vidigal House, expanding over the surroundings through the large windows that shape their walls. The living experience of the spaces is extremely fluid and generous in natural light.

contemporary-house-portugal_270215_11

contemporary-house-portugal_270215_13

Architect: Contaminar Arquitectos | arch. Joel Esperança,arch. Ruben Vaz, designer Romeu Sousa
Collaboration: Frederico Louçano, Hugo Rainho, Margarida Carrilho

Photography: Fernando Guerra – FG+SG architecture photography

Luminaire – November 2018 – Cappellini Capo Arm Chair
Social Media – Pinterest