Louver House by Leroy Street Studio

Leroy Street Studio designed the Louver House in Wainscott, New York.

lh_311213_01

lh_311213_02

Description from Leroy Street Studio

Sited on the edge of an open agricultural reserve, LSS sought to capture the qualities of traditional barn structures while developing a modern building responding to the site’s dramatic views.

lh_311213_03

The entry draws one through the building’s louvered skin into a two-story foyer overlooking a three story interior garden courtyard. The house’s public spaces are elevated to the second floor to capture the long views. The main space is an open living, dining and kitchen hall with a ceiling-scape of delicate three-dimensional hybrid wood-and-steel timber frame members and slot skylight above. A stone fireplace divides this hall from the outdoor, screened porch beyond.  An upper mezzanine opens to a rooftop garden connected to a study tucked into the rafters.

lh_311213_04lh_311213_05

A translucent wrapper of louvers and rain screen siding unifies the various internal and external spaces. In all, five outdoor courts and garden spaces are unified under the single roof, giving the structure a double reading of complexity from up close, and simple monolithic harmony from afar.

When lit at night, the main house shines from within creating a gauzy translucence rarely seen in solid, volumetric structures.

lh_311213_06

lh_311213_07

lh_311213_08

Design by Leroy Street Studio

Photography by Paul Warchol

.

Luminaire – November 2018 – Sollos Teca Bar Cart
Social Media – Pinterest