Vo Trong Nghia Architects designed Stacking Green, a house located in Ho Chi Minh City, Vietnam.

sg_230114_03

sg_230114_01

sg_230114_06

sg_230114_09

sg_230114_11

sg_230114_12

sg_230114_13

sg_230114_15

Description from the architects

The house, designed for a couple in their thirties and their mother, is a typical tube house constructed on the plot 4m wide and 20m deep. The front and back facades are composed of layers of concrete planters cantilevered from two sidewalls. To water plants, the automatic irrigation pipes inside the planters were installed. Rainwater is collected in the tank and pumped up for this irrigation system.

This green facade and roof garden protect its inhabitants from direct sunlight, street noise and pollution. According to the post-occupancy measurement of the indoor environment, wind flows throughout in the house thanks to the porous fa├žades and 2 skylights. This result was already proven by the behavior of the inhabitants; they scarcely use the air conditioner even in the tropical climate, their electricity fees are just 25USD per month, thanks to the wind flow and other passive design methods.

Design: Vo Trong Nghia Architects
Photography: Hiroyuki Oki