Dorrington Architects & Associates have designed the contemporary renovation of a home in Auckland, New Zealand.

wc_060314_10

wc_060314_03

wc_060314_06

wc_060314_08

wc_060314_14

wc_060314_17

wc_060314_22

Project description

A contempory home incorporates the charming but time-worn house, and capitalises on the stunning views on offer.

The original house on this waterfront site was a double-skin brick bungalow with warren-like rooms and little connection with the foreshore. The clients liked the traditional detailing of the existing house but wanted to maximise the aspect and views.

Philosophically, a renovation was preferred to a new build and as a result, the focus of the design was on an amalgam of the old and new structures.

Formally the house comprises two exisiting and two new blocks, linked by the hallway, foyer and stairs. The existing blocks contain two brick-clad and lined bedrooms, an office and an original art deco bathroom. The new blocks contain the living spaces in a zinc-clad apexed void, and the master suite in a cedar-screened block. These sit on a lower level plinth, which houses a guest bedroom, bathroom, laundry and media room.

The original brickwork has been stripped back and painted white as part of the re-presentation of the old house, and is further enhanced by the refinished interior doors, double-glazed existing lead-light windows and timber details.

The house is directed to the view and is arranged so that, on entry from the street, there is a natural progression from the original house through to the new. From the foyer, stairs lead down to the living areas, and the asymmetrically framed view is revealed.

Architect: Dorrington Architects & Associates Ltd
Builder: Precision Projects
Photography: Emma-Jane Hetherington