S-House by SDeG

Architecture firm SDeG have recently completed the S-House in Chennai, India.

sh_210614_04

sh_210614_01

sh_210614_03

sh_210614_06

sh_210614_07

sh_210614_08

sh_210614_09

sh_210614_10

Project description

Our proposal is located in a dense, urban setting, on an 110sqm plot.

It’s bulbous, undulating appearance sets it distinctly apart in this neighborhood. This was done consciously – to challenge the site’s rigid edges, and formally, to cushion everything visibly grid-like around it.

The seemingly gelatinous concrete envelope is twin-walled, thickened to mitigate heat gains, engineered to form air gaps, and houses customized glazing/building management systems. It was constructed using light-weight cast-in-situ ferroconcrete on wood, fibre glass and steel sheet-moulds. Most parts of the construction involved dexterous masons, and very few mechanized processes, to curb costs.

Programmatically, the house looks inwards – an internal court penetrates the volume and creates several links and relationships within. A series of sculpted cantilevered treads wind upwards along the court’s edges to connect the living and private spaces, leading up to a rooftop pool and media room. The facades respond to the distribution of these functions, evident in the formation of ocular projections.

We imagined a building that merges different qualities – functional and buoyant within; expressive and invigorating in its outward presence.

Architects: SDeG
Design team: Sujit Nair, Balaji T
Photography by Sujith Sugathan