Lode Architecture designed a contemporary home, located near Paris, France.

mc_010814_01

mc_010814_04

mc_010814_07

mc_010814_10

mc_010814_12

mc_010814_15

mc_010814_16

mc_010814_17

Project description

Located twenty kilometers away from Paris, this house is ordered by a family that had its previous house built by a constructor. They wanted to have a more deliberate architectural approach for this new house, completely customized and out of the ordinary.

The main themes were quickly identified: continuities and discontinuities of shared spaces and private spaces, distances and visual relations between children and parents, panoramic shot and driveway, incorporation of a swimming pool.

Inspired by the straightforward Californian architecture built to fit the suburb lifestyle, the house showcases cars as they come and go and puts the swimming pool at the center of life at home.

Across the full width of the lot, the flat silhouette of the house puts together a garden up front and a patio at the back. The house is embedded with the natural hillside to fit perfectly within the landscape. Once an orchard the land is today turned into an architectural design.

We find the house in moving alongside the garden before entering the car port. A private stairway leads directly to the heart of the house.

The back of the house is built around a patio. This closed space creates a play on visuals between adults and children’s spaces. The ensemble of rooms– kitchen-living roomswimming pool is oriented in such a way that it links the terrace and pool area to the patio. The light-filled living room overlooks the garden and enjoys an unobstructed view which overlooks the children’s bedrooms.

Choosing a single-level house offers the possibility of orienting all of the living spaces southwards. The solar gain is regulated during summer by an extended roof and controlled by sliding indoor blinds. The swimming pool and its terrace also enjoy great exposure to the sun. Its temperature is regulated by the solar panels on the roof. A heat pump provides the house with heat and hot water. The north position of the patio opposing the mineral soil of the south side emphasizes the temperature difference between the two sides of the house. This architectural system allows natural cooling by convection without air conditioning. The house is insulated from the outside due to the stability of the concrete slabs. As the architecture of this house integrates these sustainable development methods in its design, the appearance makes it less obvious which is eco-friendly at its finest: eco-friendly undetected.

Architect : Lode architecture / Arnaud Lacoste & Jérôme Vinçon
Photography by Daniel Moulinet