The William Hotel by In Situ Design and Lilian B Interiors

In Situ Design together with Lilian B Interiors have designed The William, an extended stay boutique hotel in New York City.













Project description


The design of The William hotel was an intimate collaboration between artists and designers who wanted to blur the lines between art, architecture, and interior design. Paintings were commissioned for the corridors on each of five floors in distinct color fields – blue, teal, pink, green and orange. The abstract forms of the paintings were translated into rooms where guests could fully experience color.

Our primary goal was to make the boundaries of “the art” and “the room” indistinguishable. The experience begins in the corridors where the colors of the paintings insinuate themselves onto the ceilings and walls. In the guest rooms color is layered on planes, niches and floating walls. Conceptually speaking the paint has been delaminated from the canvas and used to create space from color. Coaxed from “chromatic black”, color emerges onto the room’s surfaces, bed linens, carpets, and furniture in varying degrees of vibrancy and saturation. By avoiding the aesthetics of minimalism and good taste, and exploring color like painters, our secondary goal was to reach past fashion and personal likes and into the depths of what unapologetic color can mean. Staging fresh juxtapositions, sometimes complimentary and other times dissonant, invites an emotional response and is a kind of theater. This color is not decorative. It is visceral and fully immersive.

Unlike the usual design sequence that ends in the acquisition of art, the artist executed his “pour” style paintings in a studio shared by the design team at the very beginning of the process. Vibrant colored paints shared layout space with like swatches of fabric, and materials while plans were being drawn in a dynamic and catalytic process. As the paintings materialized so did the rooms and as the rooms evolved so did the paintings. The art was both generative and responsive and not a decorative afterthought. Working together atelier style, the team literally lived and breathed the colors now on the walls and of the rooms at The William.

Interior Architecture and Design: In Situ Design
Interior Design: Lilian B Interiors
Paintings: William Engel

Photography by Eric Laignel and Eric Striffler

Social Media – Newsletter
Luminaire – October 2016 – Bell Table
Social Media – Pinterest