Silver Bay Holiday Home by SAOTA

SAOTA together with interior designers Antoni Associates completed a holiday home for a young family in Shelley Point, South Africa.

sa_011214_02

sa_011214_01

sa_011214_03

sa_011214_05

sa_011214_06

sa_011214_07

sa_011214_08

sa_011214_09

sa_011214_11

From SAOTA

Brief
“The brief was to create a holiday home for a young family that could be enjoyed by an extended circle of friends and family. The house needed to create an internal environment that maximised the connection with the view, minimised views on neighbouring buildings and created sunny wind free outdoor living spaces,” says Greg Truen, Project Partner.

Site
The site is positioned at Shelley Point on the West Coast Peninsula which runs from Saldanha Bay in the South, to St Helena Bay in the North. Shelley Point sits on the Northern tip of the Peninsula and is a small spur of land that juts into the Atlantic with West, North and East facing beaches. St Helena Bay itself is made up of a number of bays and the site faces into one of the first of these, Stompneus Baai. Uniquely for the West Coast, the site faces East over the bay looking towards the mountains behind the small Swartland town of Aurora.

The bay is home to populations of common and endemic Heaviside Dolphins, Southern Right Whales and is an important stopping point for migratory birds. The climate is dryer and warmer than that of the Cape Peninsula and is characterised by strong South-Easterly winds in summer which switch to a North-West direction in winter. The site slopes from the street on the West down to the beach on the East by about 3000.

Approach
The design is largely formed by three contextual conditions. The first is the elevated entrance which placed the living spaces on the upper level and the bedrooms and playroom on the lower level. This decision allowed the living spaces to maximise the views of the bay and to see the water’s edge. The second issue is the prevailing South-Easterly wind. The challenge here is that the views are in this direction and a large set of glazed sliding doors allows the maximum view.

The third major issue is the sun on the North side. The response to this and to the South-Easterly wind was to position the pool in a courtyard on the Northern face that captures sun for the house and also creates a wind free outdoor space that can be enjoyed year round regardless of the wind.

The upper floor has been conceptualised as a single space holding the pool courtyard, an elevated entrance hall, a kitchen with a large table and a dining and living space on the East edge. The L-shaped space is broken up by level changes which create distinctly different spaces. A conical flue made from Corten steel forms a visual element around which the spaces pivot, the rusted surface reflecting the coastal environment.

The thatched roof is supported on a perimeter I-beam. The timber tie beams of the thatched roof are replaced by steel tie rods that allow the open volume of the roof to form the top of the space, the woven thatching grass and the latter forming a counterpoint to the granite floors.

A curved Corten ‘hat’ sits over the braai flue and watches over the pool courtyard, a playful companion for the Corten cone that sits on the other side of the courtyard. The North face of the courtyard is formed by a timber wall. On the lower level, the off-shutter concrete slabs form the ceiling. The slabs retain rust marks from the steel that was laid in the slab and the chalk markings of the contractor.

The simple cellular bedrooms have a serrated façade that allows for corner glazing to maximise views. The curtain track was cast into the slab with a radiused corner that creates a cave-like space at night when the curtains are closed. Simple glass walls separate the en-suites from the bedrooms, allowing the two spaces to share a larger volume. The stair connecting the two levels is also made from I-beams with 75mm thick Eucalyptus planks forming the treads.

“The interior is a sophisticated eclectic mix of easy living, laid-back, comfortable and robust furniture. Natural timber, charcoal and grey fabrics are accented with washed-out red patchwork kelims, and blue log stools. Natural materials and textures such as pewter-coloured grass cloth wall coverings and woven baskets add tactile finishes that layer the spaces. Proportions are over-scaled and inviting. Large sofas are nested with clusters of cushions and throws and instantly reflect relaxation. Spaces are cocooned and layered and have a sense of home,” says Mark Rielly of ANTONI ASSOCIATES.

Architects: SAOTA (team: Greg Truen & Yusuf Vahed)
Interior Design: Antoni Associates ( team: Mark Rielly, Ashleigh Gilmour & Silvia Eigelaar)

Photography by SAOTA, Adam Letch & Enda Cavanagh