UNStudio Design A Home With Panoramic Views Of The Dutch Landscape

UNStudio have designed the W.I.N.D House, a home on the outskirts of a Dutch village in the Netherlands.

wh_030215_01

The description from the architects

The W.I.N.D. House in the north of Holland incorporates both integrated sustainable solutions and home automation, whilst enabling a flexible use of space.

wh_030215_02

Located on the outskirts of a Dutch village and close to the sea, the house is backed by a wooded area and fronted by an open expanse of polder landscape. The design of the house responds to both its setting and to the seasons.

wh_030215_03

The more intimate working and sleeping areas are located towards the back, where the enclosure of the woods provides an intimate setting, while the living areas enjoy panoramic views of the polder landscape to the front.

wh_030215_04

The elevated position of the open plan living areas enhances the views to the exterior. Each of the four facades, curve towards the inside to create four distinct petal-like wings.

wh_030215_05

These curving recesses are visually connected to each other through their view lines, which cross at the heart of the building. The vertical organisation of the building follows a centrifugal split-level principle. An open staircase at the centre of the house connects the front and back wings.

wh_030215_06

A comprehensive home automation system enables integrated control of the electrical systems including solar panels and mechanical installations. Complete control of this ‘smart home’ is possible by a central touch-screen in the living area, while decentral devices provide dedicated control per room. Furthermore control is possible remotely by independent devices via LAN-connection.

wh_030215_07

The integrated sustainability concept of the house includes a central air/water heat pump, mechanical ventilation with waste heat recovery and solar panels. Heat gain is reduced through the use of tinted glass on the fully glazed front and back facades.

wh_030215_09

wh_030215_10

wh_030215_11

wh_030215_12

Architect: UNStudio
Photography by Inga Powilleit and Fedde de Weert