Before & After – A Redwood Clad 1980s Home In Phoenix Gets Restored Back To Its Original Beauty

Before & After - Curves House by The Ranch Mine

Photography by Jason & Anna Photography

 

Architecture firm The Ranch Mine, have completed the restoration of a 1980s home and its landscaping, that is located on a small lot in a historic district in central Phoenix, Arizona.

 

Before & After - Curves House by The Ranch Mine

Photography by Jason & Anna Photography

 

After years of neglect, alterations, and numerous owners, the client purchased the house sight unseen while on a business trip.

Before & After - Curves House by The Ranch Mine

Photography by Jason & Anna Photography

 

The Ranch Mine were tasked by their client to restore the main house,  redesign the landscape, and transform the guest house into a new master suite. The restoration of the main house focused on refinishing and repairing the redwood that clads all the curved walls inside and outside the house.

Before & After - Curves House by The Ranch Mine

Photography by Jason & Anna Photography

 

At the entrance to the home, you’re welcomed by an outdoor eating area.

Before & After - Curves House by The Ranch Mine

Photography by Jason & Anna Photography

 

There’s also a seating area tucked away in the corner.

Before & After - Curves House by The Ranch Mine

Photography by Jason & Anna Photography

 

Outdoor lighting creates dramatic shadows, while making the space usable at night.

Before & After - Curves House by The Ranch Mine

Photography by Jason & Anna Photography

 

The study has a wall of windows, allowing natural light to fill the space.

Before & After - Curves House by The Ranch Mine

Photography by Jason & Anna Photography

 

A collage of black and white photos break up the wall of wood.

Before & After - Curves House by The Ranch Mine

Photography by Jason & Anna Photography

 

A view from inside to the outdoor areas with the swimming pool and master bedroom.

Before & After - Curves House by The Ranch Mine

Photography by Jason & Anna Photography

 

The living room received an entire overhaul, going from over-stuffed with animal trophies, to simplistic style with minimal art.

Before & After - Curves House by The Ranch Mine

Photography by Jason & Anna Photography

 

Before & After - Curves House by The Ranch Mine

Photography by Jason & Anna Photography

 

From the top of the stairs, you can see the living room and the breezeway.

Before & After - Curves House by The Ranch Mine

Photography by Jason & Anna Photography

 

The breezeway is a space that is open to the elements, but enclosed enough to make it a livable room.

Before & After - Curves House by The Ranch Mine

Photography by Jason & Anna Photography

 

Here you can see how the breezeway is open to the elements.

Before & After - Curves House by The Ranch Mine

Photography by Jason & Anna Photography

 

The original guesthouse was opened up to make a master bedroom.

Before & After - Curves House by The Ranch Mine

Photography by Jason & Anna Photography

 

The pool was reduced in size to make a more functional courtyard, and planting areas with French drains were added to solve flooding problems.

Before & After - Curves House by The Ranch Mine

Photography by Jason & Anna Photography

 

At night the pool and breezeway are lit up.

Before & After - Curves House by The Ranch Mine

Photography by Jason & Anna Photography

 

A 16 foot wide by 10 foot tall pocketing glass door, opens the master suite to the pool courtyard.

Before & After - Curves House by The Ranch Mine

Photography by Jason & Anna Photography

Before & After - Curves House by The Ranch Mine

Photography by Jason & Anna Photography

 

The open floor plan of the master suite was inspired by their clients trips to exotic hotels around the world.

Before & After - Curves House by The Ranch Mine

Photography by Jason & Anna Photography

 

Hidden in the corner of the bedroom is a frameless glass steam shower.

Before & After - Curves House by The Ranch Mine

Photography by Jason & Anna Photography

Before & After - Curves House by The Ranch Mine

Photography by Jason & Anna Photography

Get the contemporist daily email newsletter – sign up here