This writer’s shed was designed to be a quiet haven in the big city

Writer's Shed by WSD Architecture

Photography by Wai Ming Ng

 

WSD Architecture were commissioned by their client, an author and illustrator, to design and build a backyard shed where they could work, at the end of their property in the London Borough of Hackney.

 

Writer's Shed by WSD Architecture

Photography by Wai Ming Ng

When describing the shed, WSD Architecture mention, “the space is conceived as a haven in the city; a fairy-tale hut at the bottom of the garden where the client can retreat and immerse himself in his work.”

Writer's Shed by WSD Architecture

Photography by Wai Ming Ng

You enter the shed through a small covered deck area, and inside the door, there’s a small bathroom tucked away in the corner.

Writer's Shed by WSD Architecture

Photography by Wai Ming Ng

A skylight above the desk provides plenty of natural light.

Writer's Shed by WSD Architecture

Photography by Wai Ming Ng

The entire back wall has been fitted out with a custom-designed bookshelf.

Writer's Shed by WSD Architecture

Photography by Wai Ming Ng

A wood burning fireplace keeps the shed warm.

Writer's Shed by WSD Architecture

Photography by Wai Ming Ng

A tiny cut-out window is perfectly framed like it is part of the bookshelf.

Writer's Shed by WSD Architecture

Photography by Wai Ming Ng

There’s a small sink for washing hands and painting brushes.

Writer's Shed by WSD Architecture

Photography by Wai Ming Ng

Here’s a close-up look at some of the exterior cedar wood detailing.

Writer's Shed by WSD Architecture

Photography by Wai Ming Ng

There’s also a small section for storing wood for the fireplace.

Writer's Shed by WSD Architecture

Photography by Wai Ming Ng

Get the contemporist daily email newsletter – sign up here