Cisco-Meraki Office by Studio O+A

Studio O+A have designed the new offices for Cisco-Meraki in San Francisco, California.

ci_190114_06

ci_190114_03

ci_190114_12

ci_190114_18

ci_190114_23

ci_190114_25

ci_190114_29

ci_190114_37

ci_190114_40

Project description

The panoramic view of San Francisco’s waterfront from Cisco-Meraki’s new offices in some way sets the theme for O+A’s design. Viewed from almost any angle, the interiors create and impression of light, spaciousness, bright color, long sightlines. Meraki, which was recently acquired by Cisco Systems, takes pride in the elegance of the wireless routers it designs. O+A sought to build the space the way Cisco-Meraki builds its products, with an emphasis on simplicity and seamless ease of use, while remaining mindful of the importance of the Cisco-Meraki merger to the company’s identity. Located in the rapidly changing Mission Bay neighborhood, Cisco’s 110,000 square foot suite of offices now becomes Cisco’s principal San Francisco location.

At the outset O+A surveyed Meraki’s employees to find out what they liked about their old, much smaller headquarters. A consensus emerged for natural light, plenty of collaboration space and preservation of the company’s tightly knit culture. The size of the new space and the prominence of its floor-to-ceiling windows made collaboration and natural light relatively easy bills to incorporate. O+A’s design offers a variety of meeting spaces – formal and informal, indoor and outdoor – many of them bathed in the crystalline light of San Francisco Bay. The scale and the light support both a rich palette of colors and design elements: a wide staircase with integrated stadium seating at its base, a meeting room with hanging tillandsia plants, and an outdoor deck offering views of the baseball park and Bay Bridge.

Maintaining Meraki’s cozy ambience in the hangar-sized complex proved more challenging. O+A’s solution was to create a medley of small gathering spaces within the larger footprint. Sunken seating brings intimacy to horizontal common areas while preserving broad sightlines. Yurts, cabanas and phone rooms offer varying levels of enclosure. Throughout the office, colleagues can sit down and talk in information lounge spaces.

Despite the rich finishes and the wide array of typologies, one of O+A’s goals was to give Cisco-Meraki employees a blank canvas on which to paint their own pictures. In lieu of pervasive branding graphics, O+A provided ubiquitous chalkboards, whiteboards, and corkboards so that employees could sketch, write, and pin-up graphics meaningful to them. As might be expected, given the company’s strong do-it-yourself culture, mobility and adaptability were big factors in the selection of furniture and workstations. These are people who like to move things around.

The intention was to tame the big space and make it human. Watching Meraki employees travel from department to department via unicycle, gather for lunch on the breezy deck, or make use of the yurts and wall “pop-ins” throughout the day, we believe that goal was achieved.

Design: Studio O+A
Photography: Jasper Sanidad

Social Media – Newsletter
Luminaire – December 2016 – SideWall
Social Media – Pinterest