This Curvaceous Wooden House Sits Among The Trees

Architecture and interior design firm Malan Vorster, have designed the House Paarman Tree House in Cape Town, South Africa.

Photography by Adam Letch

 

Architecture and interior design firm Malan Vorster, have designed the House Paarman Tree House in Cape Town, South Africa. The small one bedroom home in the trees was built from materials that when left untreated, would allow the materials to weather naturally with the surrounding forest.

 

The house is located in a clearing of the forest, on a bit of a hill, providing spectacular elevated views.

Architecture and interior design firm Malan Vorster, have designed the House Paarman Tree House in Cape Town, South Africa.

Photography by Adam Letch

The home makes use of vertical height, and has been arranged around the geometry of a square with four surrounding circles, creating a pin-wheel plan layout.


This small house makes use of vertical height, and has been arranged around the geometry of a square with four surrounding circles, creating a pin-wheel plan layout.

Photography by Adam Letch

A raised timber and weathered steel ramp leads to the front entrance of the home, and into the first level of the house.


A raised timber and weathered steel ramp leads to the front entrance of the home, and into the first level of this modern house.

Photography by Micky Hoyle

The first floor is home to the living room that opens up to a balcony. Decorated in light greys and earth tones, the room compliments it’s wood surroundings.


The first floor of this modern tree house is home to the living room that opens up to a balcony. Decorated in light greys and earth tones, this room compliments it's wood surroundings.

Photography by Adam Letch

A spiral staircase with a wood handrail and steps wraps around steel support beams, and leads to the upper levels of the house.


This spiral staircase with a wood handrail and steps wraps around steel support beams, and leads to the upper levels of the grown-up tree house.

Photography by Adam Letch

Upstairs in the bedroom, a glass safety railing has been added in front of the bed to provide an unobstructed view of the trees.


Upstairs in this modern tree house bedroom, a glass safety railing has been added in front of the bed to provide an unobstructed view of the trees.

Photography by Adam Letch

On the same floor as the bedroom is the bathroom. Paneled black framed windows compliment the dark tiled floor, while a white circular sink with a brass faucet rests above the light wood vanity.


Paneled black framed windows compliment the dark tiled floor in this bathroom, while a white circular sink with a brass faucet rests above the light wood vanity.

Photography by Micky Hoyle

On the roof of the home there’s a deck with a dining table and built-in seating. Being on the roof of the home makes it feel like you are dining in, and with the tops of the trees.


This modern grown-up tree house has a rooftop deck with a dining table and built-in seating. Being on the roof of the home makes it feel like you are dining in, and with the tops of the trees.

Photography by Micky Hoyle

Throughout the home you are able to see geometric structures that reveal how squares and circles have been used in harmony for the architectural plan of the house.


Throughout this modern tree house, you are able to see geometric structures that reveal how squares and circles have been used in harmony for the architectural plan of the house.

Top photo by Adam Letch, bottom photo by Micky Hoyle

Here’s a close-up look at some of the details, like the steel and wood, branch-like arms that connect and support the beams and columns of the home.


Steel and wood, branch-like arms connect and support the beams and columns of this modern grown-up tree house.

Photography by Adam Letch
Project Team [architects]: Pieter Malan, Jan-Heyn Vorster & Peter Urry | Structural Engineers: Henry Fagan & Partners | Landscape Architect: Mary Maurel Gardens | Quantity Surveyor: DA Quantity Surveyors | Contractor: Theunis Naude, Link Engineering

Get the contemporist daily email newsletter – sign up here

Luminaire – December 2017 – E15 LT05 North Pendant Light
Social Media – Pinterest