House on the Castle Mountainside by Fran Silvestre Arquitectos

Fran Silvestre Arquitectos have designed a house on a mountainside that is overlooked by a castle in Ayora, Spain.

hm_250714_01

hm_250714_03

hm_250714_07

hm_250714_11

hm_250714_12

hm_250714_16

hm_250714_18

hm_250714_24

hm_250714_25

Project description

The building is located in a landscape of unique beauty, the result of a natural and evident growth. The mountain, topped by a castle, is covered by a blanket housing through a system of aggregation by simple juxtaposition of pieces generated fragmented target tissue that adapts to the topography.

The project proposes to integrate into the environment, respecting their strategies of adaptation to the environment and materials away from the mimesis that would lead to misleading historicism, and showing the time constructively to meet the requirements of the “new people.” In this way the house is conceived as a piece placed on the ground, joining in the gap. A piece built on the same white lime, the same primacy of the massif on the opening, which takes the edge of the site to have their holes and integrated into the fragmentation of the environment.

The indoor space is divided by the void that is the core of communication cut parallel disposition of the mountain without touching it. On the ground floor are the garage and cellar, on a volume it has two floors with four rooms. Two of them, the rooms at the intermediate level are open to the private street, the other two on the upper level overlook above the houses opposite, the Valley of Ayora. One of them, the study is opened in turn to the central double height, incorporating it into their space. Across the gap, and on the mountain, are the areas facing the garden day illuminated by light reflected on the south slope of the castle oxidized.

Architect: Fran Silvestre Arquitectos
Project team: Fran Silvestre | Principal in charge, María José Sáez | Principal in charge and Ángel Ruíz | Collaborator Architect
Interior Design: Alfaro Hofmann
Building Engineer: Pedro López
Contractor: Cooperativa Montemayor

Photography by Fernando Alda

Social Media – Newsletter
Luminaire – December 2016 – Mashup Cubic
Social Media – Pinterest