The Park House By tenfiftyfive

Architecture studio tenfiftyfive have recently completed a wood, glass and steel addition to an old heritage house in Melbourne, Australia.

Photography by Christine Francis

 

Architecture studio tenfiftyfive have recently completed an addition to an old heritage house in Melbourne, Australia.

 

Black steel windows that project away from the timber facade of the extension create a strong visual contrast.

Architecture studio tenfiftyfive have recently completed an addition to an old heritage house in Melbourne, Australia. Black steel windows that project away from the timber facade of the extension create a strong visual contrast.

Photography by Christine Francis

At the rear of the house there’s an outdoor space for indoor/outdoor living. Black framed windows provide a glimpse of the interior, while a swimming pool provides a place to cool off.


At the rear of this modern house extension, there's an outdoor space for indoor/outdoor living. Black framed windows provide a glimpse of the interior, while a swimming pool provides a place to cool off.

Photography by Christine Francis

Exposed concrete surrounds a window with a wood ledge and when the window is open, it can be used as a counter or desk.


Exposed concrete surrounds a window with a wood ledge and when the window is open, it can be used as a counter or desk.

Photography by Christine Francis

The interior of the home features materials that will age and patina over time, creating a sense of warmth. An exposed recycled wood ceiling runs the length of the living room and kitchen.


The interior of this modern house extension features materials that will age and patina over time, creating a sense of warmth. An exposed recycled wood ceiling runs the length of the living room and kitchen.

Photography by Christine Francis

In the kitchen, red brick, some of which was recycled from the garden paving, covers the wall and compliments the timber paneled cabinet doors and the Statuario marble used for the countertops and island.


In this modern kitchen, red brick, some of which was recycled from the garden paving, covers the wall and compliments the timber paneled cabinet doors and the Statuario marble used for the countertops and island.

Photography by Christine Francis

Behind the kitchen is the pantry that has open black steel shelving as well as recycled wood shelving. Polished concrete floors are used throughout the main floor of the home.


This modern pantry has open black steel shelving as well as recycled wood shelving. Polished concrete floors are used throughout the main floor of the home.

Photography by Christine Francis

Next to the kitchen is a two story void over the dining area. The void was created to allow winter sunlight to fill the space. Above the windows in the dining area is a green wall that provides a touch of nature to the room.


Next to the kitchen in this modern house extension is a two story void over the dining area. The void was created to allow winter sunlight to fill the space. Above the windows in the dining area is a green wall that provides a touch of nature to the room.

Photography by Christine Francis

Wood stairs, sandwiched between a white wall and a brick wall, are lit up with hidden lighting on either side.


Wood stairs, sandwiched between a white wall and a brick wall, are lit up with hidden lighting on either side.

Photography by Christine Francis

The steel windows on the exterior of the house also push into the bedrooms, where futon mattresses are used as day beds to create the ideal built-in nook.


The steel windows on the exterior of this modern house also push into the bedrooms, where futon mattresses are used as day beds to create the ideal built-in nook.

Photography by Christine Francis

The bathroom is kept bright and airy with the use of glass partitions and white walls and tiles. Black accents are used throughout in the form of frames and tile grout.


This modern bathroom is kept bright and airy with the use of glass partitions and white walls and tiles. Black accents are used throughout in the form of window frames and tile grout.

Photography by Christine Francis

Get the contemporist daily email newsletter – sign up here

Luminaire – November 2017 – Flexform Helen
Social Media – Pinterest