The Secret Garden House By Wallflower Architecture + Design

Singapore based Wallflower Architecture + Design were asked by their client to design a luxurious, tropical, contemporary family home.

Photography by Marc Tey

 

Singapore based Wallflower Architecture + Design were asked by their client to design a luxurious, tropical, contemporary family home.

The home owners are also owners of a construction company and by building it themselves, they would use the house to showcase their professional capabilities.

 

Singapore based Wallflower Architecture + Design were asked by their client to design a luxurious, tropical, contemporary family home.

Photography by Marc Tey

Upon entering through the gate, the home, named the Secret Garden House, starts to reveal itself and a cave-like entrance guides you into the home.


Upon entering through the front gate of this Singaporean home, a cave-like entrance guides to into the home.

Photography by Marc Tey

Through this ‘cave-like’ entrance there’s a skylight, however the skylight shows water from the water feature positioned directly above.


In the entrance to this home, there's a large skylight, that shows water from the water feature positioned directly above.

Photography by Marc Tey

Going further into the home and past a spiral set of stairs, there’s a hallway with additional skylights (this time no water), and access to a second set of stairs.


This wood lined hallway has large round skylights to introduce sunlight to the space.

Photography by Marc Tey

Down the hallway there’s a multi purpose room and an entertainment room. There’s also the laundry, storage room, steam room, bathroom and a lift.


This home has a multi-purpose room that opens to a small landscaped area with tall trees.

Photography by Marc Tey

Here’s the entertainment room that opens up onto a landscaped garden.


This entertainment room has a built-in wall unit for surround sound, and there's also access to a small landscaped yard.

Photography by Marc Tey

Back down the hallway, here’s a closer look at the spiral stairs that lead to the main floor of the home.


These wooden spiral stairs add a dramatic touch to the entrance of this home.

Photography by Marc Tey

At the top of the spiral stairs, there’s a living area that opens up to the garden and a water feature.


This living area opens up to the garden and a water feature.

Photography by Marc Tey

This water feature is the same one that can be seen through the first skylight when entering the home.


This water feature has a skylight in the middle of it to provide light to the entrance of the home below.

Photography by Marc Tey

According to the designers, the owners had liked the idea of detaching the living and dining spaces and surrounding them with pools and gardens.


This Singaporean home has a lush garden, swimming pool, and a top floor wrapped in wooden louvers.

Photography by Marc Tey

This floor of the house was planned to be a space that blended indoor and outdoor as you can see with the doors of the dining and kitchen areas opening up to the garden and pool.


In this open-plan Singaporean home the living , dining and kitchen areas all open up to the pool and garden outside.

Photography by Marc Tey

The kitchen is split up into two areas, a dry kitchen and a wet kitchen. The dry kitchen does not have any water available or cooktop, it’s more for serving, however around the corner is the wet kitchen, with everything that a normal kitchen would have.


This kitchen is split up into two areas, a dry kitchen and a wet kitchen. The dry kitchen does not have any water available or cooktop, it's more for serving, however around the corner is the wet kitchen, with everything that a normal kitchen would have.

Photography by Marc Tey

Heading upstairs to the next floor of the home, this is where the bedrooms, bathroom, and a study are located. In the photo below, a linkway is lined with windows that can be opened to facilitate airflow.


This linkway, which connects two sections of the home, is lined with windows that can be opened to facilitate airflow.

Photography by Marc Tey

Here’s a look at one of the bedrooms. Adjustable vertical timber louvers along the windows shield the glazing and regulate how much sunlight reaches the interior, as well as ensuring privacy when required.


Adjustable vertical timber louvers along the windows shield the glazing and regulate how much sunlight reaches the bedroom, as well as ensuring privacy when required.

Photography by Marc Tey

The louvers also wrap around the bathroom.


Adjustable vertical timber louvers along the windows shield the glazing and regulate how much sunlight reaches the bathroom, as well as ensuring privacy when required.

Photography by Marc Tey

Up some more stairs, and at the very top of the home, is a roof top deck split into two areas, that both have views of the surrounding area.


This home has a roof top deck split into two areas, that both have views of the surrounding area.

Photography by Marc Tey

Get the contemporist daily email newsletter – sign up here

Social Media – Pinterest