The Treehouse That’s Not In A Tree

Casa no muro, a playhouse in Portugal, designed by Martial Marquet & Mohammed Omais, together with Olivia Gomes(SA), and Remi Godet

Photography by Fernando Guerra, FG+SG

 

Martial Marquet together with Saperlipopette les architectes, have designed Casa no muro, a kids playhouse that had to be built on top of a wall, instead of in a tree.

 

Casa no muro, a playhouse in Portugal, designed by Martial Marquet & Mohammed Omais, together with Olivia Gomes(SA), and Remi Godet

Photography by Fernando Guerra, FG+SG

The original brief was to build a treehouse, however the only suitable tree was on the neighbors property.

Casa no muro, a playhouse in Portugal, designed by Martial Marquet & Mohammed Omais, together with Olivia Gomes(SA), and Remi Godet

Photography by Fernando Guerra, FG+SG

Instead of building it in the tree, they decided to perch the playhouse on top of a concrete wall that surrounded the garden.

Casa no muro, a playhouse in Portugal, designed by Martial Marquet & Mohammed Omais, together with Olivia Gomes(SA), and Remi Godet

Photography by Fernando Guerra, FG+SG

The playhouse runs along the length of the wall. It has a ladder, a cabin, seating, and a platform at the end.

Casa no muro, a playhouse in Portugal, designed by Martial Marquet & Mohammed Omais, together with Olivia Gomes(SA), and Remi Godet

Photography by Fernando Guerra, FG+SG


In the actual playhouse structure, there’s a large window that can be opened.

Casa no muro, a playhouse in Portugal, designed by Martial Marquet & Mohammed Omais, together with Olivia Gomes(SA), and Remi Godet

Photography by Fernando Guerra, FG+SG

Casa no muro, a playhouse in Portugal, designed by Martial Marquet & Mohammed Omais, together with Olivia Gomes(SA), and Remi Godet

Photography by Fernando Guerra, FG+SG

Casa no muro, a playhouse in Portugal, designed by Martial Marquet & Mohammed Omais, together with Olivia Gomes(SA), and Remi Godet

Photography by Fernando Guerra, FG+SG

The cabin is made up of boards with gaps between them, so that the light can get in, but at the same time also creates some privacy.

Casa no muro, a playhouse in Portugal, designed by Martial Marquet & Mohammed Omais, together with Olivia Gomes(SA), and Remi Godet

Photography by Fernando Guerra, FG+SG

At the end, there’s a platform for the children to relax on…

Casa no muro, a playhouse in Portugal, designed by Martial Marquet & Mohammed Omais, together with Olivia Gomes(SA), and Remi Godet

Photography by Fernando Guerra, FG+SG

Or take in the view.

Casa no muro, a playhouse in Portugal, designed by Martial Marquet & Mohammed Omais, together with Olivia Gomes(SA), and Remi Godet

Photography by Fernando Guerra, FG+SG

And here is what the playhouse looks like at night, all lit up.

Casa no muro, a playhouse in Portugal, designed by Martial Marquet & Mohammed Omais, together with Olivia Gomes(SA), and Remi Godet

Photography by Fernando Guerra, FG+SG

Casa no muro, a playhouse in Portugal, designed by Martial Marquet & Mohammed Omais, together with Olivia Gomes(SA), and Remi Godet

Photography by Fernando Guerra, FG+SG

Casa no muro, a playhouse in Portugal, designed by Martial Marquet & Mohammed Omais, together with Olivia Gomes(SA), and Remi Godet

Photography by Fernando Guerra, FG+SG

Casa no muro, a playhouse in Portugal, designed by Martial Marquet & Mohammed Omais, together with Olivia Gomes(SA), and Remi Godet

Photography by Fernando Guerra, FG+SG

Watch the short video below to see it being built.


Get the contemporist daily email newsletter – sign up here

Luminaire – November 2017 – Paola Lenti Agio
Social Media – Pinterest