This Contemporary Beach House Embraces Its Seaside Location

This house was designed by Elphick Proome Architects, as a response to their client's brief 'to create a single space vacation house and fully embrace the remarkable seaside location.'

Photography by Dennis Guichard

 

This beach house couldn’t get any closer to the water even if it wanted to. Located near Cape Town, South Africa, this house was designed to create an extraordinary living experience.

 

This house was designed by Elphick Proome Architects, as a response to their client's brief 'to create a single space vacation house and fully embrace the remarkable seaside location.'

Photography by Dennis Guichard

The house was designed by Elphick Proome Architects, as a response to their client’s brief ‘to create a single space vacation house and fully embrace the remarkable seaside location.’


This house was designed by Elphick Proome Architects, as a response to their client's brief 'to create a single space vacation house and fully embrace the remarkable seaside location.'

Photography by Dennis Guichard

The home was built using a minimal steel framed box with a hull-shaped roof, clad in hardwood.


This home has been built using a minimal steel framed box with a hull-shaped roof, clad in hardwood.

Photography by Dennis Guichard

All of the external walls are made up of frameless sliding folding glass doors, with privacy and security added with slatted hardwood shutters, which open hydraulically to become verandas when open and a continuous secure screen when closed.


Slatted hardwood shutters cover this vacation house and add privacy and security.

Photography by Dennis Guichard

To protect the surrounding nature, the house and pathway was elevated to allow the vegetation to continue to grow underneath them. Upon entering the house, there’s a covered outdoor kitchen.


To protect the surrounding nature, this house and pathway was elevated to allow the vegetation to continue to grow underneath them. Upon entering the house, there's a covered outdoor kitchen.

Photography by Dennis Guichard

Here, you can see how the house opens up on both sides to create a seamless view of the water.


To protect the surrounding nature, this house and pathway was elevated to allow the vegetation to continue to grow underneath them.

Photography by Dennis Guichard

Inside, there’s an indoor kitchen that’s made up of a large single island and a wall of cabinetry.


The kitchen of this vacation house is a large single long island and a wall of cabinets.

Photography by Dennis Guichard

Through to the other side of the house is the swimming pool, located slightly lower than the house, so that it doesn’t interrupt the amazing view.


This swimming pool is located slightly lower than the house, so that it doesn't interrupt the amazing view.

Photography by Dennis Guichard

Back inside, the living and sleeping areas are separated by sliding ash clad doors which slide away during daytime hours to create a single large living space.


In this vacation house, living and sleeping areas are separated by sliding ash clad doors which slide away during daytime hours to create a single large living space.

Photography by Dennis Guichard

Here, you can see how the beds are located on the other side of the dining table.


In this vacation house, living and sleeping areas are separated by sliding ash clad doors which slide away during daytime hours to create a single large living space.

Photography by Dennis Guichard

And here’s another view of the beds, each with a bathroom positioned behind them.


In this vacation house, living and sleeping areas are separated by sliding ash clad doors which slide away during daytime hours to create a single large living space.

Photography by Dennis Guichard

At the other end of the house, there’s a master suite, with a soaker tub positioned to take full advantage of the views.


This master suite has a soaker tub positioned behind the bed to take full advantage of the ocean views.

Photography by Dennis Guichard

Get the contemporist daily email newsletter – sign up here

Luminaire – December 2017 – Carl Hansen Wishbone
Social Media – Pinterest