This Home’s Garden Is Raised Above Street Level

Double View House By Šebo Lichy Architects

 

Šebo Lichy Architects have designed a home on a steep slope in Bratislava, Slovakia, that features a garden that sits on top of the garage.

 

Double View House By Šebo Lichy Architects

The architect’s description

The family house is located in a steep terrain on a narrow land in a densely built-up part of the town. These conditions have determined the first architectural constraints. On the one hand, this place offers a panoramic view of the city, on the other hand a view of the green, tranquil gardens and fruit trees. The house is artfully fitted into the hillside to fully utilize the possibilities of the space.

Double View House By Šebo Lichy Architects

Thanks to setting the house away from the street front, the space was created for a small garden overlooking the city. The height difference between the street level and the first floor is used for carport, covered with greenery.

Double View House By Šebo Lichy Architects

This has managed to create one continuous space, which continues from the front garden to the rear garden. Thanks to the glass walls on both sides of the house is the room visually connected and green becomes part of the interior.

Double View House By Šebo Lichy Architects

Other practical features are the second floor overhangs which provide cover and allow seating outside on both terraces in any weather. Besides, overhangs serve as an effective shielding of the glazed surfaces so that they do not overheat the interior in the summer.

Double View House By Šebo Lichy Architects

A center of daily life is the living room with an unusual fireplace. The client had a clear idea of the spatial structuring of the interior, which is timeless, airy and pleasant. On the first floor there is a living room, kitchen and dining room, and the whole space is naturally connected with the views of the front and rear green gardens.

Double View House By Šebo Lichy Architects

On the second floor bedrooms are situated, two children’s rooms with city views and a master bedroom overlooking the garden. At the top level of the house there is another roof garden with panoramic views of the city, which you can access along the small private home office.

Double View House By Šebo Lichy Architects

Staircase is another significant feature of this house, it stretches from the bottom up. Instead of railings the practical furniture cubes are used.

Double View House By Šebo Lichy Architects

Architecture of the house arose naturally. The basis was the spatial concept of the interior. Lighting and height possibilities of the property must have also been taken into account. The result is a timeless home that directly radiates peace and comfortable family life.

Double View House By Šebo Lichy Architects

Double View House By Šebo Lichy Architects

Double View House By Šebo Lichy Architects

Double View House By Šebo Lichy Architects

Double View House By Šebo Lichy Architects

Double View House By Šebo Lichy Architects

Photography by Tomas Manina

Get the contemporist daily email newsletter – sign up here

Luminaire – November 2017 – E15 LT05 North Pendant Light
Social Media – Pinterest