Zen Architects Transformed A 1960’s Warehouse Into A Family Home

Zen Architects have transformed a 1960's warehouse in Melbourne, Australia, into a comfortable and energy efficient family home that re-uses the existing building as much as possible.

Photography by Emma Cross

 

Zen Architects have transformed a 1960’s warehouse in Melbourne, Australia, into a comfortable and energy efficient family home that re-uses the existing building as much as possible.

 

Throughout the home, original elements like the light fittings, sprinkler pipes, doors, cladding and roof sheeting have all been kept and help to create a unique interior.

Zen Architects have transformed a 1960's warehouse in Melbourne, Australia, into a comfortable and energy efficient family home that re-uses the existing building as much as possible.

Photography by Emma Cross

A new raised wood deck connects the living areas of the home with the courtyard. Sliding glass doors and windows allow the sunlight to filter through to the interior.


In this modern converted warehouse, a new raised wood deck connects the living areas of the home with the courtyard. Sliding glass doors and windows allow the sunlight to filter through to the interior.

Photography by Emma Cross

Custom blue cabinetry runs along the wall and into the kitchen, while a large wood dining table is anchored in the space by colorful glass pendant lights.


In this modern converted warehouse, custom blue cabinetry runs along the wall and into the kitchen, while a large wood dining table is anchored in the space by colorful glass pendant lights.

Photography by Emma Cross

At the opposite end of the open floor plan is the living room that’s stepped down from the wood deck. Simple lighting has been embedded into the wood ceiling.


In this modern converted warehouse, the living room is stepped down from the wood deck. Simple lighting has been embedded into the wood ceiling.

Photography by Emma Cross

Throughout the main living level of the home, the existing warehouse floor slab was kept, partially due to restricted site access, but also for its inherent embodied energy.


Throughout the main living level of this converted warehouse, the existing warehouse floor slab was kept, partially due to restricted site access, but also for its inherent embodied energy.

Photography by Emma Cross

Upstairs, mezzanine rooms float within the original volume and structure of the warehouse and house the bedrooms.


In this modern converted warehouse, mezzanine rooms float within the original volume and structure of the warehouse and now house the bedrooms.

Photography by Emma Cross

The house also has access to a roof deck that has views of the city.


This modern converted warehouse has access to a roof deck that has views of the city.

Photography by Emma Cross | Builder: Truewood Constructions

Get the contemporist daily email newsletter – sign up here

Social Media – Newsletter
Luminaire – September 2017 – Cappellini Revolving Cabinet
Social Media – Pinterest