The Ranchero House By CAST Architecture

CAST Architecture have designed the Ranchero House for a family in Mazama, Washington.

The Ranchero House by CAST Architecture

The architect’s description

Nestled at the edge of a subalpine meadow in the upper Methow Valley, the Ranchero is a base camp for year round outdoor adventure and a social hub for gatherings of friends and family.

The Ranchero House by CAST Architecture

The plan emphasizes simplicity, abundant natural light and a strong connection to the surrounding peaks and adjacent aspen grove. The public wing features an open floor plan with an expansive patio that sets the stage for relaxation and socializing.

The Ranchero House by CAST Architecture

A simple material pallet focuses on highly durable, low maintenance solutions such as Cor-ten steel siding, aluminum clad windows and a concrete skirt that protects the structure’s base during the winter snowpack and spring snowmelt cycle.

The Ranchero House by CAST Architecture

The deep veranda, oversized entry and ski wax room provide family and guests a functional landing zone between activities.

The Ranchero House by CAST Architecture

Built at a modest scale with super insulated walls and ceilings, energy efficient windows and systems, the home is intended to minimize energy consumption.

The Ranchero House by CAST Architecture

With a spine that is aligned along an east west axis, the home is designed to take advantage of passive solar heat gain in the winter while minimizing solar heat gain in the summer.

The Ranchero House by CAST Architecture

The Ranchero House by CAST Architecture

Architect: CAST Architecture

Luminaire – November 2018 – Sollos Teca Bar Cart
Social Media – Pinterest