This house is designed to be a showcase for wood home construction

Alfredo Häberli Design Development have recently completed a home designed to showcase Baufritz's expertise in wood home construction

Photography by Jonas Kuhn

 

Alfredo Häberli Design Development have recently completed a house designed to showcase Baufritz’s expertise in wood home construction.

 

Wooden elements feature heavily throughout this home in Germany, that also has a separate guest suite.

Photography by Jonas Kuhn

The house, located in Germany, is made up of a few different buildings, with the main building named Flagship.


At the front of this home in Germany, there's a built-in curved concrete seating area with table.

Photography by Jonas Kuhn

Sticking to the objective of the house, wood elements feature heavily throughout both the exterior and interior.


Wooden elements, like this covered entryway, feature heavily in this German home.

Photography by Jonas Kuhn

On the ground floor of the Flagship building, there’s built-in furniture with extensive storage space that runs centrally through the entire length of the building, with small rooms arranged all around it.


On the ground floor of this home, a wall of shelving runs the entire length of the home ensuring that there's plenty of storage space available.

Photography by Jonas Kuhn

Also on the ground floor is this bedroom, with a built-in fireplace in the corner that flows into a seating area, and then further into a completely built-in bath, surrounded by wood. Opposite the bath is a walk-in shower and separate toilet.


This bedroom has a built-in fireplace in the corner that flows into a seating area, and then further into a completely built-in bath, surrounded by wood. Opposite the bath is a walk-in shower and separate toilet.

Photography by Jonas Kuhn

Wood stairs with a view of the garden lead you to the upper floor of Flagship.


These simple wooden stairs have a view of the garden as you walk up and down them.

Photography by Jonas Kuhn

Upstairs, the space is flooded with light from the floor-to-ceiling windows surrounding the living area, and the wood covered curved kitchen has bar seating that transforms into shelving.


The upper floor of this home is flooded with light from the floor-to-ceiling windows surrounding the living area, and the wood covered curved kitchen has bar seating that transforms into shelving.

Photography by Jonas Kuhn

As this floor of the home is mostly open plan, the dining room is positioned next to the sliding doors that lead to the outdoor terrace. At night, the doors are closed and the perforated screen becomes a dramatic artistic feature throughout the space.


A perforated screen on the outside of this home looks artistic at night.

Photography by Jonas Kuhn

At the other end of the main floor, is the lounge, similar in design to the bedroom downstairs, with the wood bookshelf merging into the fireplace surround and then into seating. There’s also upholstered seating in a stadium-like design, so there’s a place for everyone to sit and relax.


This living room has a wooden bookshelf that wraps around the room and merges into the fireplace surround, and then into seating. There's also upholstered seating in a stadium-like design, so there's a place for everyone to sit and relax.

Photography by Jonas Kuhn

Outside, there’s the terrace that wraps around the Flagship building and provides access via a bridge to the small neighboring building.


This wooden terrace wraps around the main building of this house and provides access via a bridge to the small neighboring guesthouse.

Photography by Jonas Kuhn

Named the Stöckli, this type of building is traditionally a house in Switzerland that farmers move into when they retire – but with this house, it’s been designed to serve as a workshop, guest rooms, or living accommodation for a grandparent.


This guesthouse is attached to the main house via a bridge.

Photography by Jonas Kuhn

Smaller in size than Flagship, the upper floor has a bedroom and a living space, as well as a built-in extended window sill that flows into a table.


This window has a wide sill with lots of plants, that also extends and becomes a table for two.

Photography by Jonas Kuhn

The Stöckli also has stairs that are surrounded by wood slats that curve around and create a softer look for the space. At the bottom of the stairs, a simple rail provides a place to hang outerwear.


These stairs are surrounded by wooden slats that curve around and create a softer look for the space. At the bottom of the stairs, a simple rail provides a place to hang outerwear.

Photography by Jonas Kuhn

Hidden behind both buildings is a small cellar with a wall for wine storage and a large live edge wood table surrounded by wood stools.


This small cellar has a wall for wine storage, as well as a large live edge wooden table surrounded by wooden stools, ideal for entertaining.

Photography by Jonas Kuhn

To make the house more environmentally friendly, the roof of Flagship is covered in solar panels.


To make this house in Germany more environmentally friendly, the architects covered the roof in solar panels.

Photography by Jonas Kuhn

Get the contemporist daily email newsletter – sign up here

Social Media – Pinterest