The Baffle House By Clare Cousins Architects

Australian firm Clare Cousins Architects, were asked to design an extension / garden pavilion to the rear of an Edwardian cottage, that would maximize the exposure of a small, sculptural garden.

Photography by Lisbeth Grosmann

 

Australian firm Clare Cousins Architects, were asked to design an extension / garden pavilion to the rear of an Edwardian cottage, that would maximize the exposure of a small sculptural garden.

 

At the front of the house, a garden path leads down the side of the cottage to the backyard.

Photography by Lisbeth Grosmann

The garden path opens up to a small pergola with a patio and some seating.


Australian firm Clare Cousins Architects, were asked to design an extension / garden pavilion to the rear of an Edwardian cottage, that would maximize the exposure of a small, sculptural garden with a pergola.

Photography by Lisbeth Grosmann

Between the pergola and the cottage is the new extension made from a structural steel baffle that is able to regulate sunlight, providing protection from the sun and casting shadows throughout the day.


This new modern house extension is made from a structural steel baffle that is able to regulate sunlight, providing protection from the sun and casting shadows throughout the day.

Photography by Lisbeth Grosmann

Here’s a closer look at the steel structure of the extension.


This new modern house extension is made from a structural steel baffle that is able to regulate sunlight, providing protection from the sun and casting shadows throughout the day.

Photography by Lisbeth Grosmann

Large sliding glass doors open to reveal the bright and airy interior with a slanted wood ceiling.


This modern house extension has large sliding glass doors that open to reveal the bright and airy interior with a slanted wood ceiling.

Photography by Lisbeth Grosmann

At one end of the extension is the kitchen. Light wood cabinets have been paired with light countertops and touches of black for a contemporary look.


Light wood cabinets have been paired with light countertops and touches of black for a modern kitchen look.

Photography by Lisbeth Grosmann

Behind the kitchen is a pantry with additional storage, open shelving and oven.


This modern pantry has plenty of additional storage with cabinets, drawers and open shelving.

Photography by Lisbeth Grosmann

Back in the main area and opposite the kitchen is a casual living room. The grey curved couch is positioned to view the black fireplace.


This modern living room that opens to a small sculptural backyard, has a grey curved couch that's positioned to view the black fireplace.

Photography by Lisbeth Grosmann

There’s also a built-in wood bookshelf with open shelving. A movable metal wall light adds an industrial touch to the room.


This modern living room has a built-in wood bookshelf with open shelving. A movable metal wall light adds an industrial touch to the room.

Photography by Lisbeth Grosmann

Just off the casual living room in the extension, there’s a door that leads to the dining room and secondary living room in the main house.


A contemporary grey glass light fixture hangs in a renovated Edwardian cottage.

Photography by Lisbeth Grosmann

In the hallway leading to the bedrooms, light wood floors have been paired with white walls, while art and a single plant add touch of color.


In this contemporary hallway leading to the bedrooms, light wood floors have been paired with white walls, while art and a single plant add touch of color.

Photography by Lisbeth Grosmann

The bedrooms in the original house have been kept simple with white walls and wood elements, like the bed frame and chair.


This bedroom has been kept simple in its design with white walls and wood elements, like the bed frame and chair that is being used as a nightstand.

Photography by Lisbeth Grosmann

In the bathroom, white tiles in different sizes have been used for the walls, while black tiles have been used for the floor.


In this modern and simple bathroom, white tiles in different sizes have been used for the walls, while black tiles have been used for the floor.

Photography by Lisbeth Grosmann

Here’s a look at the floor plan with the new extension on the right.


Australian firm Clare Cousins Architects, were asked to design an extension / garden pavilion to the rear of an Edwardian cottage, that would maximize the exposure of a small, sculptural garden.

Photography by Lisbeth Grosmann

Get the contemporist daily email newsletter – sign up here

Social Media – Newsletter
Luminaire – July 2017 – Pli
Social Media – Pinterest