This Hillside House In Los Angeles Was Built Around A Tree

This Hillside House In Los Angeles Was Built Around A Tree

 

Anonymous Architects have designed this contemporary home in Los Angeles, where the goal was to preserve as many natural features as possible.

One way the designers were able to do this was by incorporating one of the mature trees found on the property, into the design of the home.

 

Anonymous Architects have designed this contemporary home in Los Angeles, that when designing it, the goal was to preserve as many natural features as possible. One way the designers were able to go this was by incorporating one of the mature trees found on the site, into the design of the home.

Photography by Michael Wells

As the house is also on a steep slope, the designers cantilevered a section of the house to protect the native yard below.


The architects cantilevered a section of this Los Angeles house to protect the native yard below.

Photography by Michael Wells

Upon arriving at the house, there’s a garage that opens directly into the home. While just beside the garage is a firepit and the kitchen, that has folding doors allowing it to be open to the fire.


Upon arriving at this contemporary Los Angeles house, there a garage that opens directly into the home. Just beside the garage is a firepit and the kitchen, that has folding doors allowing it to be open to the fire.

Top photo by Michael Wells, bottom photo by Steve King.

Inside the home, the space has been divided into two units under the one roof. The main part of the house has two bedrooms and is designed for a family of four, while the other side is a self-contained one bedroom unit. An outdoor breezeway separates each unit.


Inside this home, the space has been divided into two units under the one roof. The main part of the house has two bedroom and is designed for a family of four, while the other side is a self-contained one bedroom unit. An outdoor breezeway separates each unit.

Photography by Michael Wells

Here, you can see the living areas of both units.


Inside this home, the space has been divided into two units under the one roof. The main part of the house has two bedroom and is designed for a family of four, while the other side is a self-contained one bedroom unit. An outdoor breezeway separates each unit.

Photography by Steve King

In the larger family unit, there’s a floor-to-ceiling bookshelf that has built-in stairs and a space to sit at the top.


This contemporary home has a custom floor-to-ceiling bookshelf that has built-in stairs and a space to sit at the top.

Top photo by Michael Wells, bottom photo by Steve King.

On the opposite wall, wood framed windows provide plenty of sunlight and views to the living space. A small balcony adds an additional seating area.


Wood framed windows provide plenty of sunlight and views to the living space. Outside there's a narrow balcony for enjoying the view.

Top photo by Michael Wells, bottom photo by Steve King.

Raw concrete has been paired with wooden cabinetry and floors in the kitchen.


Raw concrete has been paired with wooden cabinetry and floors in this contemporary kitchen.

Photography by Steve King

In one of the bedrooms on the family side of the house is the tree that pierces through the floor and ceiling, and out through the roof.


One of the bedrooms in this house has a tree that pierces through the floor and ceiling, and out through the roof.

Photography by Michael Wells

Between the bedrooms in the family unit is the bathroom, that has a skylight, sunken bath, and views of the valley below.


This contemporary bathroom has a skylight, a sunken bath, and views of the valley below.

Photography by Michael Wells

Here’a look at the floor plan that shows how the house is split into two separate spaces.

This contemporary house floor plan shows that there are two separate units divided by a breezeway.

Get the contemporist daily email newsletter – sign up here

Social Media – Newsletter
Luminaire – January 2017 – Fjord
Social Media – Pinterest