This Renovated Mid-Century Modern Ranch House Is Surrounded By Mountains And Desert

Architectural design practice Hundred Mile House, have renovated and added an addition to a custom-built post and beam mid-century ranch house built in 1954 at the base of San Jacinto Mountain in Palm Springs, California. #midcenturymodern #midcentury #architecture

 

Architectural design practice Hundred Mile House, have renovated and added an addition to a custom-built post and beam mid-century ranch house built in 1954 at the base of San Jacinto Mountain in Palm Springs, California.

 

Here’s a glimpse of what the original house looked like before and during the renovation. Unfortunately the original architect is unknown.

This mid-century modern house was renovated into an open-plan and bright interior. #midcentury #architecture #interiordesign


The material palette used for the house has been inspired by the desert. On the exterior of the house sand-colored stucco is paired with wood elements and a rusted steel fence.


The material palette used for this renovated mid-century modern house has been inspired by the desert. On the exterior of the house sand-colored stucco is paired with wood elements and a rusted steel fence. #midcenturymodern #architecture #stucco #fence


Behind the fence is a courtyard with desert landscaping and steps leading up to the front door.


A modern courtyard with desert landscaping and steps leads up to the front door of this renovated mid-century house. #landscaping #garden #courtyard #desertgarden


Inside the front door, there’s a small foyer with a large piece of art hanging on the wall. The original concrete floors were re-coated and sealed, with the new addition also having polished concrete to create a consistent appearance.


Inside this modern house, there's a small foyer with a large piece of art hanging on the wall. The original concrete floors were re-coated and sealed, with the new addition also having polished concrete to create a consistent appearance. #concretefloor #concrete #flooring #foyer #interiordesign #modern


The foyer opens up into a large open plan room that houses the living room, dining room and kitchen. The living room is focused on the black brick fireplace and a wall of windows floods the room with natural light.


This renovated mid-century modern ranch house has a large open plan room that houses the living room, dining room and kitchen. The living room is focused on the black brick fireplace and a wall of windows floods the room with natural light. #MidCenturyModern #InteriorDesign #LivingRoom #fireplace #windows


Just off the living room and dining room is a new patio and pool. When renovating, the designers saved as many of the original plants as possible, including a very mature Monstrose Apple Cactus.


This renovated mid-century modern house received new landscaping with a patio and pool. #landscaping #LandscapeDesign #garden #pool #patio #architecture #MidCenturyModern


Next to the patio is the new pool that’s surrounded by landscaping that matches the courtyard at the front of the house.


This pool is surrounded by desert landscaping and has views of the mountain range in the distance. #SwimmingPool #pool #backyard #landscaping #desert


At the other end of the pool is a firepit with chairs, ready for socializing on a cool desert evening.


This backyard has a firepit with chairs for socializing on a cool desert night. #firepit #backyard #landscaping


Back inside, there’s the dining room with a large cloud-like pendant light hanging above it.


This dining room has a large cloud-like pendant light hanging above it, while a rug helps anchor the dining table and chairs in the open plan room. #DiningRoom #InteriorDesign #windows #modern


Beside the dining room is the kitchen. Dark cabinets have been paired with stainless steel appliances and a patterned backsplash for a contemporary look.


In this modern kitchen, dark cabinets have been paired with stainless steel appliances and a patterned backsplash for a contemporary look. #kitchen #ModernKitchen #DarkCabinets #tiles


On the other side of the entrance foyer is a hallway that leads to the bedrooms and studio.


A simple hallway with concrete floors leads to the bedrooms in this modern house. #ConcreteFloors #InteriorDesign #hallway


In the master bedroom there’s a vaulted ceiling that creates a sense of openness.


In this master bedroom there's a vaulted ceiling that creates a sense of openness. #VaultedCeiling #MasterBedroom #modern #interiordesign


The master bedroom opens up to a private patio with a firepit and small garden.


The master bedroom in this house opens up to a private patio with a firepit and small garden. #patio #garden #landscaping


In the master bathroom, dark tiles have been used to create an accent wall, while a glass partition separates the shower from the bathtub. The dark tiles have also been used on the wall behind the mirror and vanity.


In this master bathroom, dark tiles have been used to create an accent wall, while a glass partition separates the shower from the bathtub. The dark tiles have also been used on the wall behind the mirror and vanity. #MasterBathroom #EnsuiteBathroom #DarkTiles #ModernBathroom #bathroom


In the guest bedroom, two pendant lights hang from the high ceiling to create beside lamps.


In this simple guest bedroom, two pendant lights hang from the high ceiling to create beside lamps. #bedroom #InteriorDesign #WoodCeiling


The guest bedroom also has a private patio surrounded by the weathered steel fence.


This patio is surrounded by a weathered steel fence. #patio #landscaping #fence #WeatheredSteel #ModernFence


The guest ensuite bathroom uses the same dark tiles as the master bathroom. A backlit mirror provides ambient light in the room.


This modern bathroom uses dark tiles as an accent wall, while backlit mirror provides ambient light in the room. #ModernBathroom #tiles #bathroom


Next to the guest bedroom is the studio / home office that also doubles as a gym. Wood framed glass doors open up to the patio off the guest bedroom on the right and the front courtyard on the left.


This studio / home office also doubles as a gym and opens up to a patio and courtyard. #HomeOffice #gym #studio #WoodFramedDoors


Get the contemporist daily email newsletter – sign up here

Luminaire – December 2017 – Fritz Hansen T-No. 1
Social Media – Pinterest