This 116 Year-old House Was Given A Contemporary Update

Architecture and interior design firm Audax have updated a 116 year old home for a family in Toronto, Canada, and added a contemporary extension to the rear of the home.

Photography by Shai Gil

 

Architecture and interior design firm Audax have updated a 116 year old home for a family in Toronto, Canada, and added a contemporary extension to the rear of the home.

 

On the front of the house, the designers reconstructed the heritage facade and integrated a garage in to the design.

On the front of this 116 year old house, the designers reconstructed the heritage facade and integrated a garage in to the design. At the rear of the home they added a contemporary extension.

Photography by Shai Gil

Entering the home you walk through the original front door and are greeted by a foyer with a minimalist gallery-like interior.


Entering this heritage home you walk through the original front door and are greeted by a foyer with a minimalist gallery-like interior.

Photography by Shai Gil

Around the corner from the entrance is the formal living room that feature a word art installation by Commute Design. The home owners use this heritage part of the home to display their collection of vintage chairs.


In this formal living room in a renovated heritage house, a word art installation by Commute Design takes the place of a wall. The home owners use this heritage part of the home to display their collection of vintage chairs.

Photography by Shai Gil

The traditional wood flooring flows from the heritage part of the house through to the dining room and the new contemporary extension. Either side of the wood flooring is flanked by polished concrete flooring.


In this home, traditional wood flooring flows from the heritage part of the house through to the dining room and the new contemporary extension. Either side of the wood flooring is flanked by polished concrete flooring.

Photography by Shai Gil

A long dining table divides the open floor plan. On one end is the family room with a custom designed metal bookcase and a suspended black wood-burning fireplace.


In this interior, a long dining table divides the open floor plan. On one end is the family room with a custom designed metal metal bookcase by Commute Design, and a suspended black wood-burning fireplace.

Photography by Shai Gil

There’s a modern bay window with a wooden window seat to match the dining table. Patterned pillows add comfort and a touch of color to the space.


This home features a modern bay window with a wooden window seat to match the dining table. Patterned pillows add comfort and a touch of color to the space.

Photography by Shai Gil

On the other side of the dining table is the mostly white kitchen, that was modeled after the look and feel of a showroom kitchen.


At this home the the mostly white kitchen was modeled after the look and feel of a showroom kitchen.

Photography by Shai Gil

Off the kitchen and dining area is the backyard where you can see the new rear facade of the home with expansive floor-to-ceiling windows.


The rear of this home received a contemporary extension with large floor-to-ceiling windows positioned to frame trees the in the backyard.

Photography by Shai Gil

A new terrace and pool was added and is surrounded by large mature trees. The home’s original garage was transformed into a pool cabana and games room.


A new terrace and pool was added to this house and is surrounded by large mature trees. The home's original garage was transformed into a pool cabana and games room.

Photography by Shai Gil

Looking back at the home, you can see a peaked gable end which is consistent with the architecture of other homes in the neighborhood.


A peaked gable end on this renovated house pays homage to the architecture of other homes in the neighborhood.

Photography by Shai Gil

Heading back inside, the stairs in the middle of the home separate the old and the new.


Wood, steel and concrete have been paired with white walls for a contemporary looking staircase.

Photography by Shai Gil

Upstairs there are three kids bedrooms with each of them accessed by identical sliding doors. Hanging white lights make sure the hallway is bright.


These three kids bedrooms are each accessed by identical sliding doors. Hanging fun white lights make sure the hallway is bright.

Photography by Shai Gil

Here’s a look at one of three children bedrooms that’s inside the heritage portion of the home and features an original fireplace.


This girls bedroom in a renovated heritage house features the an original fireplace with brick surround.

Photography by Shai Gil

The three daughters all share a bathroom that has three sinks, three makeup stations and fun colorful geometric tiles.


This modern kids bathroom was designed for three girls, and it has three sinks, three makeup stations and fun, colorful geometric tiles.

Photography by Shai Gil

The master bedroom, with a wood feature wall, is located within the new addition and looks out towards the backyard with large windows providing framed views of the treetops.


This master bedroom has a wooden feature wall and looks out towards the backyard with large windows providing framed views of the treetops.

Photography by Shai Gil

Large windows are also present in the master ensuite, however a sliding frosted glass privacy panel can be used when needed. A wall of vintage mirrors collected by the home owner is also displayed in the bathroom.


In this bright bathroom, a sliding frosted glass privacy panel can be used when needed, and vintage mirrors collected by the home owner cover the wall.

Photography by Shai Gil

A small wood-lined room has been added into the gable of the extension and provides a quiet retreat on the third floor of the home.


A small wood-lined room has been added into the gable of this contemporary house extension and provides a quiet retreat on the third floor of the home.

Photography by Shai Gil

The home also has a basement that is reached by the main staircase.


Steel, concrete, wood and white have been combined to create a contemporary staircase

Photography by Shai Gil

In the basement there’s another bathroom, this time it’s modeled after a school washroom and features a classic bathroom stall look with a communal sink that has a foot pedal faucet.


In this home's basement, there's a bathroom that's been modeled after a school washroom and features a classic bathroom stall look with a communal sink that has a foot pedal faucet.

Photography by Shai Gil

Get the contemporist daily email newsletter – sign up here

Luminaire – November 2018 – Cappellini Capo Arm Chair
Social Media – Pinterest