This Backyard Office Provides A Workplace For Architects

Architecture and design studio Richard John Andrews, has recently completed a small backyard office in London, England, that's used as a workplace for their own firm. #Architecture #BackyardOffice #BackyardStudio
Photography by Chris Snook

Architecture and design studio Richard John Andrews, has recently completed a small backyard office in London, England, that’s used as a workplace for their own firm.

Located in a mid-terraced east London garden, the studio can be accessed from the main house via a small yard and path.

Located in a mid-terraced east London garden, this modern backyard studio can be accessed from the main house via a small yard and path. #BackyardStudio #GardenStudio #BackyardOffice
Photography by Chris Snook

Named ‘The Light Shed’, the structure was conceived as a design and build project, and constructed by my assistant and I over the course of 21 days spread over 6 months.

To build the studio, a modular timber frame system was constructed using full sheets of plywood, and black lightweight corrugated fibreglass panels were used to cover the building. These components had to be prefabricated on the ground and lifted into place, again calculated to the weight which was feasible for only two people to lift into place.

Bespoke timber sliding doors connect the office to the garden, and help to provide natural light.


To build this modern backyard studio, a modular timber frame system was constructed using full sheets of plywood, and black lightweight corrugated fibreglass panels were used on the exterior. #BackyardStudio #BackyardOffice #GardenStudio
Photography by Chris Snook

Inside, two work stations have been added to the interior, with open shelving located above, providing much needed storage space.


Inside this backyard studio are two work stations that have added to the interior, with open shelving located above, providing much needed storage space. #BackyardStudio #BackyardOffice #GardenStudio
Photography by Chris Snook

The diffused polycarbonate roofing panels give the studio its name, ‘the light shed’ due to the ambient light that is created.


The diffused polycarbonate roofing panels give this backyard studio its name, 'the light shed' due to the ambient light that is created.  #BackyardStudio #BackyardOffice #GardenStudio
Photography by Chris Snook

Off to the side of the work area is a door that leads through to a bathroom.


Inside this backyard studio are two work stations that have added to the interior, with open shelving located above, providing much needed storage space. #BackyardStudio #BackyardOffice #GardenStudio
Photography by Chris Snook

In the small bathroom, there’s a built-in vanity with open shelving above.


A diffused polycarbonate roofing panel gives this small bathroom plenty of light. #SmallBathroom #TinyBathroom
Photography by Chris Snook

Back outside, and there’s a storage area hidden behind a sliding door that blends in with the facade.


This backyard studio includes a storage area that's hidden behind a door that blends in with the facade. #BackyardStudio #BackyardOffice
Photography by Chris Snook

Here’s a look at the floor plan that shows the layout of the office, with its deck, planters, and storage closet.


Architecture and design studio Richard John Andrews, has recently completed a small backyard office in London, England, that's used as a workplace for their own firm.
Design Team: Richard John Andrews Ltd | Structural Engineers: Structure Workshop Ltd

Get the contemporist daily email newsletter – sign up here

Social Media – Newsletter
Luminaire – August 2019 – 2 – Fritz Hansen Pot Chair
Social Media – Pinterest