An 18th Century Blacksmiths Workshop Was Made Into A Contemporary Holiday Home

A young couple have transformed a former 18th century blacksmiths workshop into a minimal holiday retreat using natural materials and local craftsmanship. #HolidayRental #Architecture #InteriorDesign

Photography by Zac and Zac

 

A young couple have transformed a former 18th century blacksmiths workshop into a contemporary holiday home using natural materials and local craftsmanship.

Located in the Old Town area of Edinburgh, Porteous’ Studio is the first project by Izat Arundell, a small design practice set up by Eilidh Izat and Jack Arundell.

 

The original opening was repurposed with deep mullioned windows and a wood screened pivot door, providing both privacy and views of the courtyard.

The original opening of this old blacksmiths shop was repurposed with deep mullioned windows and a wood screened pivot door, providing both privacy and views of the courtyard. #PivotingDoor #WoodSlatDoor #Windows

Photography by Zac and Zac

Inside, the designers decided to expose the details of structure and use stone, wood, and clay throughout to create a sense of harmony. A new window opening was created through a meter thick stone wall to bring evening light into the space.


This small and minimalist holiday retreat uses a material palette of stone, wood, and clay throughout to create a sense of harmony. #HolidayRetreat #InteriorDesign #MinimalistInterior

Photography by Zac and Zac

Izat Arundell commissioned friend and cabinet-maker Namon Gaston to design and produce all the furniture from a single native oak tree in order to achieve consistency in tone and grain, allowing the eye to read the pieces as one.

Namon also worked in collaboration with Richard Anstice to create the bespoke kitchen and sliding timber screens and Peter Holmes for upholstery.


All the furniture in this vacation property comes from a single native oak tree in order to achieve consistency in tone and grain, allowing the eye to read the pieces as one. #WoodKitchen #SmallKitchen #MinimalistKitchen

Photography by Zac and Zac

The bedroom is somewhat hidden behind a sliding wood slat screen, conserving space and creating a secluded sleeping area. In the bedroom, a cranked steel beam was installed to support the tenement staircase above, creating a pocket for the bed.


This minimalist bedroom is somewhat hidden behind a sliding wood slat screen, conserving space and creating a secluded sleeping area. #Bedroom #WoodSlatScreen #SlidingDoor

Photography by Zac and Zac

The bathroom is tucked away beside the bedroom. Simple white square tiles cover the walls, while small format grey limestone tiles cover the floor.


In this minimalist bathroom, simple white square tiles cover the walls, and small format grey limestone tiles cover the floor. #BathroomDesign #MinimalistBathroom #ModernBathroom

Photography by Zac and Zac | Design firm: Izat Arundell | Cabinet Makers: Namon Gaston and 56 North Kitchens| Master Upholsterer: Beseated | Natural Clay Specalist: Clayworks

Get the contemporist daily email newsletter – sign up here

Social Media – Newsletter
Luminaire – September 2019 – 2 – Porro Balancing Boxes
Social Media – Pinterest