The Chameleon Villa by Word Of Mouth

Architecture firm Word Of Mouth, have designed the 'Chameleon Villa', a multi-level home that's located in the southwest coastal area of Bali, Indonesia. #Architecture #ModernArchitecture #ModernHouse

Photography by Daniel Koh

 

Architecture firm Word Of Mouth, have designed the ‘Chameleon Villa’, a multi-level home that’s located in a southwest coastal area of Bali, Indonesia.

 

Constructed on an acre of land, overlooking a dense forest and a gentle river below, the villa sits on a steep contour with an 11-meter difference of level between the arrival area and the river that runs the western length of the property.

Constructed on an acre of land, overlooking a dense forest and a gentle river below, this modern villa sits on a steep contour with an 11-meter difference of level between the arrival area and the river that runs the western length of the property. #ModernHouse #Architecture #SwimmingPool

Photography by Daniel Koh

The luscious tropical landscape becomes the backdrop for a calming retreat, where a stepped path surrounded by plants leads from the parking area down to the house.


The luscious tropical landscape of this modern house becomes the backdrop for a calming retreat, where a stepped path surrounded by plants leads from the parking area down to the house. #Landscaping #OutdoorStairs #Garden #LandscapeDesign

Photography by Daniel Koh

The material palette throughout the house is largely comprised of natural and locally sourced materials, meaning that not only could local suppliers and artisans be supported by this initiative, but it also minimized the home’s carbon footprint.


This modern house has a path that leads to the open entrance of the home. Stone, wood and concrete are featured throughout the design of the house. #Architecture #Landscaping

Photography by Daniel Koh

All of the social areas of the house, like the living room, have been kept open towards the elements, whereas the bedrooms and other more private spaces such as office, gym, and media room can be closed off.


All of the social areas of this modern house, like the living room, have been kept open towards the elements, whereas the bedrooms and other more private spaces such as office, gym, and media room can be closed off. #ModernLivingRoom #WoodCeiling

Photography by Daniel Koh

At the end of the open living and dining room, there’s the kitchen, that shows off a mirrored metallic island.


This modern kitchen features a metallic mirrored island and dark wood cabinets. #Kitchen #KitchenDesign #MetallicIsland

Photography by Daniel Koh

The social areas of the home open to a terrace deck that provides an uninterrupted view of the forest, the swimming pool, and the somewhat hidden roof of the building below.


The social areas of this modern house open to a terrace deck that provides an uninterrupted view of the forest, the swimming pool, and the somewhat hidden roof of the building below. #ModernHouse #Deck #SwimmingPool

Photography by Daniel Koh

Another social area of the home is a cave-like lounge and bar area that leads to the swimming pool. The lounge features a built-in curved concrete couch with cushions and a large table.


This modern house has a cave-like lounge and bar area that leads to the swimming pool. The lounge features a built-in curved concrete couch with cushions and a large table. #Bar #OutdoorLounge #SwimmingPool

Top photo by Word of Mouth | Bottom photo by Daniel Koh

Also on this level of the house are more private areas, like this bathroom with a freestanding circular bathtub. The bathroom is also open to one of the bedrooms, that has raised platforms for the beds to rest on.


This modern bathroom that's open to the swimming pool deck, has a freestanding circular bathtub. The bathroom is also open to a bedroom, that has raised platforms for the beds to rest on. #CircularBathtub #ModernBathroom #Bedroom

Top photo by Daniel Koh | Bottom photo by Word of Mouth

In another bedroom, a grey colored wall with a built-in shelf becomes the headboard for the bed, while wood features heavily on the ceiling and on the floor.


In this modern bedroom, a grey colored wall with a built-in shelf becomes the headboard for the bed, while wood features heavily on the ceiling and on the floor. #ModernBedroom #WoodCeiling #WoodFloor

Photography by Daniel Koh

In this bathroom, a black sunken bathtub is positioned for relaxing tropical garden views.


In this modern bathroom, a black sunken bathtub is positioned for relaxing tropical garden views.

Photography by Daniel Koh

Here’s a closer look at the sunken bathtub.


In this modern bathroom, a black sunken bathtub surrounded by wood is positioned for relaxing tropical garden views. #SunkenBathtub #BlackBathtub #TropicalBathroom #ModernBathroom

Photography by Daniel Koh

In another bathroom, the room is circular with a single round skylight that provides a view of the green roof and sky beyond.


In this bathroom, the room is circular with a single round skylight that provides a view of the green roof and sky beyond. #Bathroom #CircularBathroom #Skylight

Photography by Daniel Koh

The villa also has designated rooms for guests, like the one below that again, has the bed raised on a wood platform. The guest rooms are actually hidden within a building at the end of the pool.


This modern bedroom that has views of the trees, has the bed raised on a wood platform. #ModernBedroom #RaisedBed

Photography by Word of Mouth

One of the guest rooms has a bathroom that opens up to a private courtyard.


This bathroom opens up to a private courtyard with stone walls and a tree. #Bathroom #Courtyard #PrivateCourtyard

Photography by Word of Mouth

From this angle, you can see that the guest rooms are hidden within a building that has a ‘camouflaged’ roof, which provides a cooling effect to the spaces below and assists with rainwater collection.


This modern house has a ‘camouflaged’ roof, which provides a cooling effect to the spaces below and assists with rainwater collection. #GreenRoof #Courtyard #ModernHouse

Photography by Daniel Koh

Here’s another courtyard that’s located off another guest room. This time, lights have been added to highlight the stone walls, while cacti add to the rock garden feel.


This private courtyard has lights to highlight the stone walls, while cacti add to the rock garden feel. #Courtyard #PrivateCourtyard #StoneWalls

Photography by Daniel Koh | Architect: Valentina Audrito | Design Team: Abbie Labrum, Dewi Arianti,Agung Sudarma, Rachel Fabrina, Levina Sunarjo, Firman Azi, Parinita Dewan | Builder: Johannes Weissenbaeck | Collaborators: Triloka Bali- Robin Bimantoro

Get the contemporist daily email newsletter – sign up here

Social Media – Newsletter
Luminaire – November 2018 – Ingo Maurer  Babadul Floor Lamp
Social Media – Pinterest