The Downside Up House by WALA

Architecture firm WALA have designed the renovation and addition of a dilapidated double-fronted Victorian house, that's a heritage listed building located in a suburb of Melbourne, Australia. #ModernExtension #Architecture #Garden

Photography by Tatjana Plitt

 

Architecture firm Weian Lim Architects (WALA) have designed the renovation and addition of a dilapidated double-fronted Victorian house, that’s a heritage listed building located in a suburb of Melbourne, Australia.

 

To create more space and to save the original front of the house, the architects introduced a second storey volume to the rear of the property.

To create more space and to save the original front of this house, the architects introduced a second storey volume to the rear of the property. #Architecture #HouseAddition

Photography by Tatjana Plitt

Inside, the house lay out is slightly different than expected, with the bedrooms, bathrooms, and study on the ground floor, while the social areas are on the upper floor. One of the bedrooms has access to a small covered wood deck with a green wall that looks out onto the garden.


This modern bedroom has access to a small covered wood deck with a green wall that looks out onto the garden.  ModernBedroom #Garden #Greenwall #Deck

Photography by Tatjana Plitt

New windows were introduced to the home, and in one of the bathrooms, the frameless glass shower screen allows the natural light from the window to flow throughout the room.


The frameless glass shower screen in this modern bathroom allows the natural light from the window to flow throughout the room. #BathroomDesign #WhiteBathroom

Photography by Tatjana Plitt

The home office is tucked away into a small angled space, while in the hallway, views of the garden can be enjoyed.


This modern house has a home office that's tucked away into a small angled space. #HomeOffice

Photography by Tatjana Plitt

Upstairs, the new living space is open plan, with a floor-to-ceiling curtain providing privacy from the street. The living room opens to a small balcony with views of the city.


This modern house has a living space that's open plan, with a floor-to-ceiling curtain providing privacy from the street. The living room opens to a small balcony with views of the city. #LivingROom #WoodFloors #Curtain #Deck

Photography by Tatjana Plitt

A skylight in the ceiling adds light to the dining area and the kitchen, while blue chairs add a pop of color to interior.


A skylight in the ceiling adds light to this modern dining area and kitchen, while blue chairs add a pop of color to interior. #Kitchen #DiningRoom

Photography by Tatjana Plitt

Get the contemporist daily email newsletter – sign up here

Social Media – Newsletter
Luminaire – September 2019 – 2 – Porro Balancing Boxes
Social Media – Pinterest