The Hillside Sanctuary by Hoedemaker Pfeiffer

Hoedemaker Pfeiffer have designed a main house and a guest house that take full advantage of the sweeping views of Puget Sound, with the main home sited on a small plateau high on top of a steeply-sloping hillside. #Architecture #ModernHouse #HouseDesign

Photography by Kevin Scott

 

Hoedemaker Pfeiffer have designed a new home in the Pacific Northwest that was inspired by a treasured stone and wood home lost to fire decades earlier in the hills of Appalachia.

 

The architects designed a main house and a guest house that take full advantage of the sweeping views of Puget Sound in Washington State, with the main home sited on a small plateau high on top of a steeply-sloping hillside.

Hoedemaker Pfeiffer have designed a main house and a guest house that take full advantage of the sweeping views of Puget Sound, with the main home sited on a small plateau high on top of a steeply-sloping hillside. #Architecture #ModernHouse #HouseDesign

Photography by Kevin Scott

A pair of thick stone walls in the main home separates the main level into public and private realms and flanks a central stone staircase.


A pair of thick stone walls in this house separates the main level into public and private realms and flanks a central stone staircase. #StoneWall #Entryway

Photography by Kevin Scott

Light wood, a sloped ceiling, and plenty of windows, ensure that the interior is bright and welcoming. There’s a built-in window seat for taking in the views, while doors connect the interior with the deck.


Light wood, a sloped ceiling, and plenty of windows, ensure that this kitchen is bright and welcoming. There's a built-in window seat for taking in the views, while doors connect the interior with the deck. #KitchenDesign #WindowSeat #WoodKitchen #Windows

Photography by Kevin Scott

The deck provides expansive views of Puget Sound.


This modern house has a deck that provides expansive views of Puget Sound. #Architecture #HouseDesign

Photography by Kevin Scott

The master bedroom in main house has a similar design to the kitchen, with a window seat, a high sloped ceiling, and access to a deck.


This contemporary master bedroom has a built-in window seat, a high sloped ceiling, and access to a deck. #BedroomDesign #WindowSeat

Photography by Kevin Scott

Also in the master bedroom is a simple, contemporary room divider that separates the closet from the sleeping area.


This master bedroom has a simple, contemporary room divider that separates the closet from the sleeping area. #RoomDivider #WoodScreen

Photography by Kevin Scott

The master bath occupies the stone bar at the rear of the main house but projects beyond to afford a view to the water from the bath and shower.


This modern master bathroom features grey walls, wood accents and a freestanding bathtub that takes advantage of the views fro the window. #Bathroom #ModernBathroom

Photography by Kevin Scott

The guest house features a dining room that was conceived as a three-sided glass object floating in a forest of trees. Below the dining room, there’s an alfresco dining area that’s lit from lights underneath the cantilevered dining room above.


This guest house features a dining room that was conceived as a three-sided glass object floating in a forest of trees. Below the dining room, there's an alfresco dining area that's lit from lights underneath the cantilevered dining room above. #Cantilever #Architecture #DiningRoom

Photography by Kevin Scott

Here’s a look at the interior dining room in the guest house, that has windows on three sides.


This contemporary dining room has wood-framed windows on three sides. #DiningRoom #Windows

Photography by Kevin Scott

The kitchen in the guest house has a simple and natural color palette of light wood and grey countertops.


The contemporary kitchen in this guest house has a simple and natural color palette of light wood and grey countertops. #KitchenDesign #WoodKitchen #GreyCountertops

Photography by Kevin Scott | Architects: Hoedemaker Pfeiffer | Design Team: Steve Hoedemaker, Tim Pfeiffer, Todd Beyerlein | Contractor: Schuchart Dow | Landscape Architect: Randy Allworth, Allworth Design | Structural Engineer: Malsam Tsang | Civil Engineer: LPD Engineering | Geotechnical Engineer: Nelson Geotechnical Associates, Inc. | Arborist: Island Tree Doctor

Get the contemporist daily email newsletter – sign up here

Social Media – Newsletter
Luminaire – September 2019 – 2 – Living Divani Grek Table
Social Media – Pinterest