These Homeowners Built A Separate Space For Living On A Steep Slope

Matt Thitchener Architect has designed 'The Studio', a multi-functional studio space located behind his client's house in the coastal suburb of North Avoca, Australia. #Architecture #BuildingDesign #Studio

Photography by Keith McInnes Photography

 

Matt Thitchener Architect has designed ‘The Studio’, a multi-functional studio space located behind his client’s house in the coastal suburb of North Avoca, Australia.

 

The separate space is set on a heavily sloped block at the rear of the main property with limited site access via a small pathway.

Matt Thitchener Architect has designed 'The Studio', a multi-functional studio space located behind his client's house in the coastal suburb of North Avoca, Australia. #Architecture #BuildingDesign #Studio

Top photo by Keith McInnes Photography | Bottom photo by by Matt Thitchener Photos

The structure rises up from two deep-set concrete piers with double clusters of steel piloti, which support the building at the front, while the rear rests on top of a suspended off-form tie beam.


This cantilevered and minimalist backyard studio rises up from two deep-set concrete piers with double clusters of steel piloti, which support the building at the front, while the rear rests on top of a suspended off-form tie beam. #Architecture #Cantilever #Supports

Photography by Matt Thitchener Photos

Access to the studio is by way of an industrial galvanized steel set of stairs, which as a visitor climbs, they can see the details of the structure and the Colorbond Spandek cladding.


An industrial galvanized steel set of stairs leads to this modern and minimalist backyard studio. #Stairs #OutdoorStairs #Architecture

Photography by Matt Thitchener Photos

Inside, the multi-function studio space is one large room, that takes full advantage of the sweeping 180-degree views of the ocean and surrounding headlands.


Inside this modern and multi-function studio space, is one large room, that takes full advantage of the sweeping 180-degree views of the ocean and surrounding headlands. #Studio #InteriorDesign

Photography by Keith McInnes Photography

The studio has wall-to-wall and floor-to-ceiling sliding glass doors that lead onto a balcony, and invite the outside in when opened, but also provides solid protection from the storms which blow off the ocean.

The studio also has a bathroom, wet bar and office storage, all set at the rear of the building, along the back wall.


This multi-functional studio space has wall-to-wall and floor-to-ceiling sliding glass doors that lead onto a balcony, and invite the outside in when opened, but also provides solid protection from the storms which blow off the ocean. #SlidingGlassDoors #Studio #Architecture #Doors

Photography by Keith McInnes Photography

Full height backlit curtains, which run the length of three walls provide privacy day or night and soften the space. Strip lighting running the perimeter provides soft diffused light in the room.


Full height backlit curtains, which run the length of the three walls of this modern studio space, provide privacy day or night and soften the space. Strip lighting running the perimeter provides soft diffused light in the room. #Curtains #BacklitCurtains #Lighting #InteriorDesign

Photography by Keith McInnes Photography

Along the entire northern wall of the studio are a commercial grade set of bi-fold windows, which overlook the neighborhood.


Along the entire northern wall of this modern studio are a commercial grade set of bi-fold windows, which overlook the neighborhood. #Windows #BiFoldWindows #Studio

Top photo by Keith McInnes Photography | Bottom photo by by Matt Thitchener Photos

Get the contemporist daily email newsletter – sign up here

Social Media – Newsletter
Luminaire – November 2018 – Cassina Super Beam Sofa
Social Media – Pinterest