The Shack by Feldman Architecture

A two-storey addition with board and batten wood siding was added to a small cottage in California. #ModernAddition #Architecture #Cottage #Landscaping

Photography by Phil Bond

 

Feldman Architecture have designed the remodel of a small Californian cottage nicknamed ‘The Shack’, and its rustic contemporary two-storey addition.

The architects worked together with their clients, well-known photographer Catherine Wagner and designer Loretta Gargan, to design the home, landscape, and interiors, that would create an escape from city life.

 

A two-storey addition with board and batten wood siding was added to a small cottage in California. #ModernAddition #Architecture #Cottage #Landscaping

Photography by Phil Bond

The new addition has a board and batten siding in a natural stain, to match the rare old growth redwood siding of the original cottage.


This contemporary cottage addition has a board and batten siding in a natural stain, to match the rare old growth redwood siding of the original cottage. #WoodSiding #Addition #Extension #Architecture

Photography by Phil Bond

The landscape design of the backyard has several areas for relaxation, like the raised outdoor lounge area within the trees, and an outdoor dining patio.


This modern backyard has several areas for relaxation, like the raised outdoor lounge area within the trees, and an outdoor dining patio. #ModernLandscaping #OutdoorDining #Garden #Backyard #LandscapeDesign

Photography by Phil Bond

The backyard also has a narrow and long swimming pool with a patio that runs the length of the pool. From this view of the backyard, you are able to see the new garage that has the same board and batten siding as the addition, and it also has a green roof.


This modern backyard has a narrow and long swimming pool with a patio that runs the length of the pool. From this view of the backyard, you are able to see the garage with a green roof. #SwimmingPool #GreenRoof #Garage #Landscaping

Photography by Phil Bond

Here’s a closer look at a small wooden walkway that makes it easy for someone to walk between the pool and spa.


A small wooden walkway makes it easy for someone to walk between the pool and spa. #WoodPath #SwimmingPool #WoodWalkway

Photography by Phil Bond

From this angle, you can see the exterior of the Sonoma stone fireplace, which is a prominent design feature of the original cottage.


An addition with board and batten siding was added to a small cottage with a stone fireplace. #Addition #Cottage #Architecture

Photography by Phil Bond

The new addition has a large sliding glass door the opens the living room to the outdoors, creating an indoor/outdoor living environment.


A large sliding glass door the opens this living room to the outdoors, creating an indoor/outdoor living environment. #LivingRoom #InteriorDesign #ContemporaryLivingRoom

Photography by Phil Bond

The opening between the living room and the kitchen, is where the cottage and the new addition connect. Given the limited space and the open views from the living room, the kitchen cabinets were planned down to the details, much like a ship’s galley.


This dark wood kitchen has a stainless steel range vent and hardware to create a contemporary appearance. #DarkWoodKitchen #ContemporaryKitchen #KitchenDesign

Photography by Phil Bond

Adjacent to the kitchen is the dining area that’s positioned to take advantage of the Sonoma stone fireplace, and the view of the trees through the sliding door.

The original Douglas Fir ceilings were revealed as the sloped roof was opened up and inspired the use of reclaimed, local woods for the mantel, floors and interior doors.


This contemporary cottage renovation has a dining area that's positioned to take advantage of the Sonoma stone fireplace, and the view of the trees through the sliding door. #DiningRoom #Fireplace

Photography by Phil Bond

Back by the living room, there’s a minimalist grey steel staircase that leads to the master bedroom.


This minimalist grey steel staircase leads to the master bedroom upstairs. #Stairs #SpiralStairs #MetalStairs #ModernStairs

Photography by Phil Bond

A wall of windows in the bedroom provide sweeping views of Mount Baldy.


A wall of windows in this bedroom provide sweeping views of the trees. #windows #bedroom

Photography by Phil Bond

A small closet has been built-in next to the bed to create storage space for the bedroom.


A small closet has been built-in next to the bed to create storage space for the bedroom. #Closet #MinimalistCloset #BedroomCloset

Photography by Phil Bond

In the ensuite bathroom, the bathroom has been kept bright with the use of light porcelain tiles and a white vanity.


This contemporary bathroom has been kept bright with the use of light porcelain tiles and a white vanity. #BathroomDesign #Bathroom

Photography by Phil Bond | Architecture: Feldman Architecture | Interiors and Landscape Design: Loretta Gargan Landscape + Design | Contractor: Joe Doerr Construction | Reclaimed Woods: Paul Discoe of Joinery Structures | Lighting Design: H.E. Banks & Associates Lighting Design | Cabinetry: Rae Creeger

Get the contemporist daily email newsletter – sign up here

Luminaire – November 2018 – Ingo Maurer  Babadul Floor Lamp
Social Media – Pinterest